top of page

Alles over gouden sieraden

Gouden sieraden zijn al eeuwenlang een populaire sieradenkeuze. De verbluffende, warme tint goud heeft een tijdloze aantrekkingskracht die nooit uit de mode raakt.

Een van de beste dingen van gouden sieraden is de veelzijdigheid ervan. Het kan gekleed zijn voor een formele gelegenheid, of gekleed voor een informeel uitje.Het kan alleen worden gedragen voor een eenvoudige, ingetogen look, of gelaagd met andere stukken voor een meer statement-making stijl.
In deze blog vertel ik alles wat ik weet over gouden sieraden zodat jij precies weet wat je koopt en hoe je voor je sieraden kan zorgen. Je wil natuurlijk dat ze lang mooi blijven!

Wat is een Karaat?
Het karaat geeft aan hoeveel puur goud er in een gouden sieraard is verwerkt. De hoogte van het karaat geeft aan hoeveel puur goud een sieraad bevat. 14 Karaat goud betekent dat er voor 58,5% aan puur goud in een sieraad verwerkt zit. Je ziet in gouden sieraden daarom ook een waarborgstempel met het cijfer 585. Dit verwijst naar het percentage puur goud in het sieraad. Wanneer een sieraad 18 Karaat goud bevat, dat betekent dat er voor 75% aan puur goud in een sieraad verwerkt zit. Bij deze sieraden wordt het waarborgstempel aangegeven met het cijfer 750.
Al het goud dat in Nederland wordt verkocht heeft minimaal 14 karaat. Is het karaat lager? Dan mag je het geen goud noemen.
Gouden sieraden zijn dus niet helemaal gemaakt van 100% puur goud. Puur goud is te kwetsbaar, zacht of zwak om sieraden van te maken. Het pure goud wordt daarom gemengd met andere materialen om het sterker te maken. Dit proces wordt legeren genoemd. De overige 41,5% bij 14 karaat goud en 25% bij 18 karaat goud van het sieraad bestaat uit andere metalen, vaak koper of zilver. Door de toevoeging van deze materialen kan het sieraad beter bewerkt worden.

Verguld of plated sieraden
Naast 18 of 14 karaat gouden sieraden, zijn er ook sieraden die zijn verguld. Dit wordt ook wel goldplated genoemd. Goldplated sieraden zijn een alternatief voor goud. Deze sieraden zijn van koper of zilver en zijn voorzien van een laagje goud. Voor golplated worden twee verschillende soorten plating gebruikt: chemische plating en plating met echt edelmetaal. De chemische plating bestaat enkel uit kleurstof, daar wordt geen echt goud voor gebruikt en is dus minder van kwaliteit. Met een goldplated sieraad heb je voor een zachtere prijs toch de luxe van goud!

Geel-, wit- of roségoud
Bij goud denk ik gelijk aan geelgoud, maar er zijn ook witgouden of roségouden sieraden verkrijgbaar. Het goud zelf is niet wit- of rosékleurig is, van nature heeft een gouden sieraad de klassieke gele kleur. De witgouden of roségouden kleur ontstaat omdat net als bij andere gouden sieraden het pure goud wordt gemengd met andere materialen. 14 karaat witgouden sieraden bestaan nog steeds voor 58,5% uit puur goud, alleen is de materialenmix aangepast. Hetzelfde geldt voor de 18 karaat witgouden sieraden, deze sieraden bestaan nog steeds voor 75% uit puur goud. Een witgouden sieraad heeft ten opzichte van geelgoud extra zilver, zink of palladium, zodat het de mooie witgouden kleur krijgen. Bij een roségouden sieraad wordt er meer koper toegevoegd, waardoor het een rosé kleur krijgt.

Gouden sieraden onderhouden
Sieraden zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf, ook als het van edelmetaal gemaakt is. Het kan gebeuren dat je gouden sieraden wat doffer worden na verloop van tijd. Dit komt bijvoorbeeld door zeepresten, parfum of de zuurgraad van je huid. Enkele tips om het 'verdoffen' van je sieraad te voorkomen:
  • Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid.

  • Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan.

  • Douche of zwem niet met je sieraden om.

  • Doe je sieraden af bij zwaar werk of met sporten, zodat er geen krassen opkomen en zodat het niet in contact komt met zweet.

  • Het is ook goed om je gouden sieraden te bewaren op een donkere droge plek. Bijvoorbeeld in een sieradendoos.

Wanneer je sieraden toch dof zijn geworden kan je gouden sieraden het beste schoonmaken met reinigingsvloeistof voor gouden sieraden of simpelweg groene zeep. Meng wat reinigingsvloeistof of groene zeep met lauwwarm water en doe jouw gouden sieraden vervolgens in een zeef en hang ze in het sopje. Zijn de sieraden erg vies? Laat ze dan eerst een half uurtje weken. Hierna kan je ze schoon borstelen met een tandenborstel. Belangrijk dat je een borstel met zachte haren neemt. Vervolgens spoel je de sieraden grondig af en droog je deze af met een zachte doek. Naast dit poetsmiddel zijn er ook poetsdoeken verkrijgbaar. Deze reinigt en poetst gouden en vergulde sieraden door eenvoudig te wrijven. Het geeft je sieraad weer een stralende glans. Bij een hardnekkige bevuiling kan je de punt van de doek bevochtigen en de vervuiling wegwrijven.

Comments


Ontdek de collectie

bottom of page