top of page

Karaatniveaus | Wat is het verschil tussen 14, 18 en 24 karaat goud?

Goud, het edelmetaal dat al eeuwenlang de mensheid betovert, komt in verschillende karaatniveaus. Maar wat betekent dit eigenlijk? En hoe beïnvloedt het de waarde en uitstraling?

gouden oorbellen

Wat zijn karaatniveaus?

Het karaatgehalte van goud verwijst naar de zuiverheid van het edelmetaal. Het wordt gemeten op een schaal van 1 tot 24, waarbij 24-karaats goud het zuiverst is. Een hoger karaatgehalte betekent meer zuiver goud, terwijl een lager karaatgehalte aangeeft dat het goud is vermengd met andere metalen.


Wat zijn de verschillende karaatniveaus?

De drie meest voorkomende karaatniveaus zijn 24, 18 en 14-karaats goud.


24-Karaats Goud: Dit is de crème de la crème van alle goudsoorten. Het is 99,9% puur goud, zonder toevoeging van andere metalen. 24-karaats goud heeft een rijke, diepe glans en een intense gele kleur.


18-Karaats Goud: Dit heeft een zuiverheid van 75%. Het is sterker dan hogere karaatniveaus en wordt vaak gebruikt voor verlovingsringen en trouwringen.


14-Karaats Goud: Dit karaatgehalte is 58,3% puur goud, waardoor het sterker en betaalbaarder is dan hogere karaatniveaus. Het is een populaire keuze voor dagelijkse sieraden.


Let op! Vanwege het lage karaatgehalte mogen 9 en 8 karaat geen goud genoemd worden in Nederland. In tegenstelling als landen zoals Duitsland en Engeland.


Wat is het belang van het karaatgehalte bij het kiezen van sieraden?

Bij het kiezen van gouden sieraden is het karaatgehalte een belangrijke factor om te overwegen. Een hoger karaatgehalte betekent niet alleen meer zuiver goud, maar ook een hogere prijs en zachtheid. 24-karaats goud is bijvoorbeeld prachtig, maar het kan gevoeliger zijn voor krassen en deuken dan een lager karaatgehalte. Aan de andere kant bieden lagere karaatniveaus zoals 14-karaats goud een goede balans tussen zuiverheid, duurzaamheid en prijs.


gouden ketting

Wat betekent het karaatgehalte voor de kleur van het sieraad?

Het diepe, rijke geel van 24-karaats goud straalt een warmte en weelde uit die moeilijk te evenaren is. Terwijl 22-karaats goud een vergelijkbare, zij het iets zachtere, gele tint heeft, straalt het nog steeds een indrukwekkende glans uit. Naarmate we dalen in karaatgehalte, worden de kleuren subtieler. 18-karaats goud behoudt een warme, gouden gloed, terwijl 14-karaats en 10-karaats goud iets koeler kunnen lijken, afhankelijk van hun legering.


Hoe beïnvloedt het karaatgehalte de prijs? 

Over het algemeen geldt: hoe hoger het karaat, hoe meer goud het sieraad bevat en hoe waardevoller het is. Toch zijn er enkele nuances om in gedachten te houden:


De kwaliteit van het sieraad speelt een belangrijke rol. Bijvoorbeeld, een 14-karaats gouden massieve slavenarmband kan duurder zijn dan een holle armband van 18-karaats goud.


Maakloon en ontwerpkosten kunnen ook een rol spelen. Ingewikkelde ontwerpen en moeilijke fabricageprocessen kunnen de prijs van een 14-karaats sieraad verhogen, zelfs boven die van een eenvoudiger 18-karaats sieraad.



Op zoek naar een mooi gouden sieraad? Check onze gouden collectie.

Comments


Ontdek de collectie

bottom of page