top of page

Hoe herken ik echt goud en zilver?

Echte gouden en zilveren sieraden herkennen kan een moeilijke taak zijn, vooral voor degenen die niet bekend zijn met de eigenschappen van deze edelmetalen. In deze blog bespreken we enkele tips en trucs die je kunt gebruiken om te bepalen of je sieraad van echt goud of zilver is.

Ten eerste is het belangrijk om het verschil tussen goud en zilver te begrijpen.Goud is een zacht, geel metaal dat zeer kneedbaar en ductiel is.Het is ook een van de zwaarste metalen, met een soortelijk gewicht van 19,3.Zilver daarentegen is een zacht, wit metaal dat minder dicht is dan goud, met een soortelijk gewicht van 10,5.

Een manier om te bepalen of uw sieraden van echt goud of zilver zijn gemaakt, is door een eenvoudige zuurtest uit te voeren. U kunt een goudtestkit kopen bij een juwelierszaak, die wordt geleverd met een set zuren met verschillende concentraties. Om de test uit te voeren, brengt u gewoon een druppel zuur aan op een kleine, onopvallende plek op de sieraden. Als het zuur een specifieke kleur krijgt (die zal variëren afhankelijk van de concentratie van het zuur), dan is het waarschijnlijk dat de sieraden van echt goud zijn gemaakt.

Een andere methode om de echtheid van gouden en zilveren sieraden te testen is door middel van een magneet. Omdat goud en zilver niet magnetisch zijn, zullen ze niet worden aangetrokken door een magneet. Als je sieraad aan de magneet blijft plakken, is het waarschijnlijk niet van echt goud of zilver gemaakt.

Naast deze methoden kun je ook zoeken naar bepaalde markeringen op je sieraden die de echtheid ervan aangeven. Echt gouden sieraden worden bijvoorbeeld vaak gestempeld met een keurmerk, zoals "14K" of "18K", wat het percentage goud in het stuk aangeeft. Zilveren sieraden kunnen ook worden gestempeld met een keurmerk, zoals "925" of "sterling", wat de zuiverheid aangeeft.

Kortom, het herkennen van echte gouden en zilveren sieraden vereist een beetje kennis en aandacht voor detail. Door een zuurtest uit te voeren, een magneet te gebruiken en te zoeken naar keurmerkstempels, kunt u bepalen of uw sieraden van echt goud of zilver zijn gemaakt.

Comments


Ontdek de collectie

bottom of page