top of page

Go green: duurzaamheid en de toekomst van duurzame sieraden

Duurzaamheid, je hebt de term waarschijnlijk al eens eerder gehoord, maar wat betekent het en waarom is het zo ontzettend belangrijk voor de toekomst?

Wat houdt duurzaamheid in?

Duurzaamheid draait om het in evenwicht brengen van menselijke behoeften, natuur en economie. Het betekent zorgen voor onze planeet, zodat deze ook in de toekomst gezond en welvarend blijft. We willen niet alleen aan onszelf denken, maar ook aan de komende generaties en alle levende wezens die onze mooie aarde bewonen.


Waarom is duurzaamheid van belang voor ons allemaal?
  1. Een erfenis voor de toekomst: We willen allemaal dat onze kinderen en kleinkinderen kunnen genieten van een prachtige wereld, net zoals wij dat doen. Duurzaamheid helpt ons om de aarde in goede staat achter te laten voor de generaties die nog komen.

  2. Bescherming van onze natuurlijke schatten: De natuur biedt ons zoveel moois, van eelderige bossen tot adembenemende oceanen. Door duurzaam te leven, dragen we bij aan het behoud van deze prachtige plekken en de biodiversiteit die ze herbergen.

  3. Een eerlijke wereld: Duurzaamheid is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de mensen die erop wonen. Het streeft naar gelijkheid, rechtvaardigheid en inclusiviteit voor iedereen, ongeacht waar we vandaan komen of wie we zijn.

Een manier om duurzaamheid in je leven te integreren is door bewuste keuzes te maken. Denk na voordat je iets koopt. Kies voor producten die duurzaam zijn geproduceerd en steun bedrijven die zich inzetten voor een groenere toekomst.


Hoe duurzaam zijn de grote merken?

Houd je van winkelen in grote winkelstraten, maar maak je je zorgen om hoe duurzaam de grote merken nu echt zijn? Veel merken maken gebruik van 'greenwashing', wat betekent dat de merken zich groener voordoen dan ze werkelijk zijn. In het boek "A Sustainable Wardrobe" geeft schrijver en oprichter van de modeblog "Let's Talk Slow", Stephanie van den Sigtenhorst, tips om greenwashing te herkennen. "Hoe concreet is een merk? Heeft een merk alleen een duurzame lijn of is hun hele filosofie duurzaam?" Van den Sigtenhorst benadrukt dat we ons intuïtieve gevoel niet moeten negeren. "Als je het gevoel hebt dat een product of merk goed is, ga dan verder met onderzoek doen."


Nieuwsgierig naar hoe de grote merken het doen op het gebied van duurzaamheid? De bekendste ratingwebsites is die van Good On You. De beoordelingen van Good On You laten je door de duurzaamheidspraatjes heenkijken. Hoe werkt het? Ze bundelen 's werelds toonaangevende en meest betrouwbare bronnen van informatie over duurzaamheid en presenteren deze in duidelijke en toegankelijke beoordelingen die voor iedereen begrijpelijk zijn.


Een andere website die grote merken rangschikt is Fashion Checker. Deze site rangschikt de merken op transparantie en leefbare lonen. Fashion Checker laat zien hoe ver de marketingcampagnes eigenlijk van de waarheid verwijderd zijn, en geeft consumenten toegang tot echte gegevens uit de supply chains van 's werelds grootste merken.


Wat betekent duurzaamheid voor de sieradenindustrie?

Duurzame sieraden zijn een groeiende trend in de mode-industrie, omdat steeds meer consumenten zich bewust worden van de impact die hun aankoopbeslissingen hebben op het milieu. Maar hoe ziet de toekomst van duurzame sieraden eruit?


Traditionele sieradenproductie omvat vaak het gebruik van milieubelastende praktijken, zoals mijnbouw voor edele metalen en edelstenen. Duurzame sieraden daarentegen worden gemaakt met behulp van milieuvriendelijke technieken en materialen die een minimale impact hebben op het milieu.


Een van de meest gebruikte materialen in duurzame sieraden is gerecycled metaal. In plaats van nieuw metaal te delven, gebruiken duurzame juweliers bijvoorbeeld metaal dat al gewonnen is en niet meer in gebruik is. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid energie en middelen die nodig zijn om de sieraden te produceren, maar het helpt ook om de hoeveelheid afval in het milieu te verminderen.


Een ander populair materiaal dat wordt gebruikt in duurzame sieraden zijn gerecyclede of hergebruikte edelstenen. In plaats van nieuwe edelstenen te delven, zullen duurzame juweliers edelstenen gebruiken die al zijn gewonnen en niet meer worden gebruikt. Dit vermindert niet alleen de milieu-impact van de productie van sieraden, maar helpt ook om de hoeveelheid afval in het milieu te verminderen.

Naast het gebruik van milieuvriendelijke materialen passen duurzame juweliers ethische arbeidsomstandigheden toe. Dit betekent dat de werknemers die de sieraden produceren een eerlijk loon krijgen en in veilige, gezonde omstandigheden werken. Door duurzame juweliers te steunen, kunnen consumenten zich niet alleen goed voelen over hun aankopen vanuit milieuoogpunt, maar kunnen ze zich ook goed voelen over het ondersteunen van eerlijke en ethische arbeidspraktijken.

De armbanden, oorbellen, ringen en kettingen die je vindt op de website van Anna Elize zijn allen geproduceerd door juweliers die ethische arbeidsomstandigheden toepassen.


Over het algemeen zijn duurzame sieraden een goede manier voor consumenten om hun impact op het milieu te verminderen en ethische arbeidspraktijken te ondersteunen. Door ervoor te kiezen duurzame sieraden te kopen, kunnen consumenten een rol spelen bij de bescherming van het milieu en het bevorderen van een duurzamere toekomst.


Sustainability, green leaves

Comments


Ontdek de collectie

bottom of page